Smarta nät i Japan.

NEDO, Japans motsvarighet till Energimyndigheten, vill gärna framhålla att de ligger i framkant när det gäller smarta nät och att de (i viss mån) gör det som ett alternativ till kärnkraft. Visst är de på rätt väg, men kör de på rätt sida? Eller är det en tolkning som görs inför ett evenemang om smarta nät som skall äga rum i Paris i början av juni, där de skriver så här:

Japan is seriously considering implementing demand-side controls, smart meter infrastructure, flexible pricing structures, and diversified electricity sources and retail options for consumers.

De hänvisar sedan till en rätt intressant översikt över Japanska projekt som sponsras av NEDO.

Problemet är att de tycks lita i allt väsentligt på att man skall få en omfattande omställning till följd av möjligheten att signalera priser till konsumenterna så att de väljer att bli medproducenter/prosumenter (retail options for consumers). Smartheten sitter varken i nätet eller i plånboken utan i huvudet.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv