Tunt om LCC

Nordiska rådet presenterar då och då skrifter gjorda gemnsamt mellan ett antal länder och som skall vara till hjälp i angelägna ämnen. Nu har kommit en om livscykelkostnader (LCC). Den blir ingen kioskvältare.

Till all lycka kan den laddas ned kostnadsfritt. Hade man betalat 200 kr för den tryckta versionen hade man känt sig blåst. Det är väldigt svårt att se vem som skulle kunna ha nytta av en 65 sidors skrift med allmänt resonemang utan någon hjälp med att visa metoder. Rådet borde ställa större eller tydligare krav på sina alster för att de skall vara till nytta.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv